936Views
Choć każdy z nas wie, że picie wody to samo zdrowie, wielu z nas nie przepada za jej niezbyt wyrazistym smakiem. Doskonałym rozwiązaniem będzie w takiej sytuacji samodzielne przygotowanie wody smakowej, która nie tylko zapewni nam odpowiednie nawodnienie, ale też będzie smaczna i orzeźwiająca.
Z nutą ogórka
Ogórek, cytryna i mięta to idealne połączenie. Stworzony z nich napój orzeźwia i czaruje wyjątkowym aromatem, a przy tym pięknie wygląda w przezroczystym dzbanku.
Składniki:
- 1 litr wody
- ½ zielonego ogórka
- ½ cytryny
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Ogórka i cytrynę umyj i pokrój na cienkie plasterki. Umieść je wraz z miętą na dnie dzbanka lub karafki oraz zalej wodą. Przygotowany napój odstaw do lodówki (najlepiej na minimum godzinę), by móc delektować się pełnią aromatu ożywczego ogórka.
Z miętą i cytryną
To klasyczne połączenie świetnie smakuje schłodzone lub z odrobiną lodu. Możesz przygotować ten napój w wersji bez cukru lub posłodzić go odrobiną miodu.
Składniki:
- 1 litr wody
- niewielka cytryna
- pęczek mięty
- opcjonalnie miód
Sposób przygotowania:
Cytrynę umyj. Połowę pokrój na cienkie plasterki i umieść je w dzbanku. Z drugiej połówki wyciśnij sok i wlej go do naczynia. Gałązki mięty możesz umieścić w dzbanku w całości lub też porwać je na kawałki w celu uzyskania pełniejszego aromatu. Zalej wodą. Jeśli napój wydaje Ci się zbyt kwaśny, rozmieszaj łyżeczkę miodu z odrobiną wody i wlej do karafki.
Ze świeżą truskawką
Woda truskawkowa oczaruje nas przede wszystkim swoim pięknym czerwonawym kolorem. Idealnie smakuje schłodzona lub podana z kostkami lodu.
Składniki:
- 1 litr wody
- ⅛ kg truskawek
- sok z ¼ cytryny
Sposób przygotowania:
Truskawki pokrój na ćwiartki i umieść w dzbanku. Zalej je sokiem z cytryny i wodą. Napój odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Z soczystym arbuzem
Arbuz podobnie jak truskawki prześlicznie zabarwi wodę i nada jej delikatnego aromatu. Napój możesz wzbogacić listkami świeżej mięty.
Składniki:
- 1 litr wody
- kawałek arbuza (im więcej tym lepiej)
- sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Arbuza zblenduj lub pokrój na niewielkie kawałki i umieść w dzbanku wraz z sokiem z cytryny. Zalej wodą. Po godzinie delektuj się ożywczym arbuzowym smakiem.
Z mrożonymi owocami
Jeśli nie masz mięty czy świeżych owoców, przeszukaj zamrażarkę. Mrożone owoce nie tylko oddadzą wodzie swój piękny aromat, ale też ją ochłodzą.
Składniki:
- 1 litr wody
- garść mrożonych owoców (np. malin, wiśni, truskawek)
Sposób przygotowania:
Mrożone owoce umieść w karafce i zalej wodą. Napój odstaw na minimum godzinę – owoce oddadzą swój wspaniały smak dopiero, gdy przestaną być w pełni zamrożone. Po tak przyrządzoną wodę możesz jednak też sięgnąć wcześniej – mrożone owoce zadziałają jak kawałki lodu i po prostu ją ochłodzą.